Με αφορμή την εγκατάσταση μερικών ανθρώπων στα Βίλια, στη Σάμο, στην Κόνιτσα, στην Αθήνα ή κάπου στη Γη…

Οι άνθρωποι πάντα μετακινούνταν. Για να επιβιώσουν, για να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής, για να προστατέψουν τα παιδιά τους. Η ιστορία του τόπου μας είναι γεμάτη από τέτοιες μετακινήσεις, πολέμους, διώξεις, βία, οικονομική εκμετάλλευση. Οι Έλληνες όπως και όλοι οι άνθρωποι στη γη μετανάστευαν και μεταναστεύουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή.

Είτε ντόπιοι, είτε μετανάστες, οι άνθρωποι αποτελούν τον μεγαλύτερο πλούτο που υπάρχει σε κάθε τόπο και χρειάζονται στήριξη για να πατήσουν στα πόδια τους και να μπορέσουν να προσφέρουν με τη σειρά τους στην κοινότητα. Τα παιδιά είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, χρειάζονται στήριξη, αγάπη και φροντίδα για να μπορέσουν να ανθίσουν και να αναδείξουν τα ταλέντα τους. Οι άνθρωποι κρίνονται από τις πράξεις τους, κρίνονται από το αν βοηθάνε όποιον πέφτει να σηκωθεί ή αν χλευάζουν και επιτίθενται στους αδύναμους ή έστω αν σφυρίζουν αδιάφορα όταν άνθρωποι δίπλα τους πετροβολούνται επειδή έτυχε να γεννηθούν κάπου αλλού.

Δεν αποδεχόμαστε το μίσος και την έχθρα απέναντι σε ανθρώπους επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, επειδή μιλάνε διαφορετική γλώσσα, επειδή πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία. Απέναντι σε αυτό το μίσος και το ρατσισμό που ξεχειλίζουν στις τηλεοπτικές οθόνες, απέναντι στις ψεύτικες ειδήσεις και στις πολιτικές καριέρες που χτίζονται πάνω στο μίσος επειδή δεν έχουν τίποτα ουσιαστικό να πουν για τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων – η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι η δική μας απάντηση.

Οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στις πόλεις μας, στα χωριά μας, στις γειτονιές μας. Μακριά από τις φυλακές, τα «hot spot» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στις δομές αλληλεγγύης στα νησιά του Αιγαίου, στους ανθρώπους που διασώζουν πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης, στις κοινές παρέες των πιτσιρικιών που η διαφορετικότητα είναι ομορφιά και γνώση, στις κοινές παρέες των ενηλίκων που οι άνθρωποι γνωρίζονται, ερωτεύονται και ζουν με βάση τις συμπεριφορές και τα ενδιαφέροντα τους, στα αγκαλιασμένα παιδιά όλου του κόσμου που τραγουδούν αγκαλιά τα βράδια στην κατασκήνωση, στα μεικτά ζευγάρια Ελλήνων, Ελληνίδων και μεταναστών, μεταναστριών που χτίζουν μαζί τη ζωή τους, στους χώρους εργασίας που ντόπιες, ντόπιοι και μετανάστριες, μετανάστες αγωνίζονται πλάι πλάι για ζωή με αξιοπρέπεια βλέπουμε το μέλλον και την ομορφιά της ανθρωπότητας.

Θα ζήσουμε μαζί και θα παλέψουμε μαζί για έναν καλύτερο κόσμο.

Για έναν κόσμο που θα χωράει όλους τους Ανθρώπους.

Κατασκηνώσεις Χαρούμενα Παιδιά – Χαρούμενα Νιάτα